אתר זה עושה שימוש בעוגיות בהתאם למדיניות הפרטיות - לסגירה

הדרך אל האושר

דוח האושר השנתי של האו״ם קובע שוב (ושוב ושוב) כי עמי סקנדינביה (דנמרק, נורבגיה ושבדיה) מאושרים מיתר אומות העולם. פינלנד, השכנה ממול, אמנם קטפה השנה את הבכורה אבל שלושתן משובצות גבוה בעשירייה הפותחת (ישראל במקום ה־13 המכובד אם תהיתם). 150 ומשהו המדינות האחרות שמופיעות בדוח וקצת פחות מבסוטות מהחיים, כבר אינן מופתעות מהנתון הזה. הדנים והנורבגים תופסים את אחד משלושת המקומות הראשונים ברשימה זה שנים ארוכות.

לאושר הסקנדינבי יש כנראה סיבות רבות. ב־2016 נחשפה אחת מהן והפכה מיד לטרנד עולמי לוהט. מדובר בהוּגֶה (Hygge) - מונח שמתאר הלך רוח תרבותי נינוח, חמים ונעים שבו כל פעולות החיים נעשות באיטיות, במתינות ובתשומת לב. עיקרי ההוגה כוללים התענגות על ההנאות קטנות של היומיום - התכרבלות נעימה, ארוחה ביתית לאור נרות ושיחה ארוכה עם חברים. מה יעזור לכם להגיע לשם בגזרת האקססוריז? מוצרי המאסט הם נרות, בגדים חמים צמריריים, אם אפשר בגוונים טבעיים (מסריגים ועד גרבי צמר חמימים), אח בוערת, חלון שממנו נשקף מזג אוויר חורפי, והכי חשוב - ספל עם משקה מהביל.

לו היה להוגה אימוג'י הוא היה כנראה דימוי של גבר או אישה שידיהם מחבקות ספל שתייה חמה, כשהם לבושים בבגדים חמים ואופנתיים ומתכרבלים מול האח.

זמן קפה

השתייה החמה היא עיקרון מוביל של ההוגה, ואולי החשוב ביותר שלה שכן היא מגבירה את החום הפנימי של הגוף ומשרה תחושת נינוחות. אף שייתכן שתה נראה כמו אופציה מרגיעה ומנחמת יותר מקפה, הדנים העדיפו להשאיר את התה לאנגלים. עבור הדנים השתייה החמה הנבחרת היא קפה, הם מאוהבים בו ויש להם אפילו מילה שמשלבת בין הוגה לקפה - Kaffehygge.

העם הדני הוא אחד מצרכני הקפה הגדולים בעולם, ולאחרונה הקפה הדני אף זוכה להערכה בעולם - קפה Dayglow מלוס אנג'לס שמגיש קפה דני השתבץ בעשירייה הפותחת של רשימת בתי הקפה הטובים באמריקה שפרסם מגזין האוכל הנחשב Food and Wine.

בתרבות ההוגה לא תפגשו קפה "מהיר". תהליך הכנת הקפה ממושך וסבלני, זהו ריטואל איטי הכולל בדרך כלל גם את טחינת הפולים, שממלאים את הבית בניחוח נעים של קפה.

״כל המדינות הנורדיות מקדישות זמן להוגה ואנשים ממש מציינים את הזמן לעיסוק בהוגה ביומן״, מסבירה רותם שלזינגר־צדוק שעם דנה גלרטר מנהלת את הבלוג hyggetlv.com. השתיים גם מעבירות סדנאות יצירה באווירה נורדית וחיות את ההוגה באופן כללי. שלזינגר ביקרה לא מזמן במטה חברת טכנולוגיה גדולה בקופנהגן, שם כל העובדים עוצרים מדי יום את עבודתם למשך 20 דקות ומתפנים לפיקה (Fika) – מפגש חברתי המוקדש לקפה ומאפה ושיחה בנחת. ״מדובר באירוע שמצוין ביומן וכולם מגיעים אליו. בתרבות ההוגה לא שותים קפה כדרך אגב מול המחשב, ולא בעמידה כמו אצל האיטלקים, וגם לא לוקחים אותו בטייק אוויי ויושבים בשדרה כמו אצלנו. ההתייחסות לקפה שונה לגמרי, וזמן הפיקה מקודש״.

מה מנשנשים ליד הקפה?

״יש כל מיני מאפים שמוגשים עם הקפה, אבל את הקפה שותים בנפרד מהעוגה. לא מערבבים בין הטעם של הקפה לזה של העוגה, וכל אחד מהדברים מקבל את המקום שלו - קודם מסיימים לשתות את הקפה ורק אחר כך מתפנים לעוגה. כך החוויה הופכת להיות ארוכה יותר והשהות יחד ממושכת״.

העוגות והמאפים שבאים ליד או אחרי הקפה שונים מאוד משלנו, הישראלים. הטעמים והניחוחות שלהם חזקים “והם מבושמים בתבלינים חמים“, אומר האופה מייקל מונטיפיורי, הבעלים של בית הקפה־מעדנייה השבדי פיקה בתל אביב. “מדובר במאפים שבדיים קלאסיים, על בסיס חמאה או שמרים, שמכילים לרוב תבלינים כמו קינמון, הל, ג'ינג'ר, ציפורן או זעפרן. עם זאת, בפיקה אפשר לאכול גם כריך, או אפילו ללגום רק מים, העיקר שיהיה תירוץ להיפגש ולקחת פסק זמן“.

עוגיות ג’ינג’ר דקיקות Pepparkaka

מייקל מונטיפיורי, fika

כ־50 עוגיות | קל | 3 שעות | כשר

עוגיות סקנדינביות דקיקות ומתובלות שהפכו ללהיט בכל העולם. כשהיינו ילדים אמרו לנו (כמו לכל הילדים השבדיים זה דורות) שאם נאכל מהעוגיות הללו נהפוך לאנשים נעימים וחביבים. כשמכינים אותן חשוב לא לעבד את הבצק יותר מדי - עוצרים את פעולת הלישה מיד כשמתגבש בצק - אחרת מאבדים את הפריכות. חשוב גם לרדד את הבצק כשהוא קר, אחרת הוא דביק וקשה לעבודה.

החומרים

550 גרם (4 כוסות פחות כף) קמח

6 גרם (כ־1/2 כף) ג’ינג’ר מיובש (זנגביל)

6 גרם (כ־1/2 כף) ציפורן טחון

10 גרם (1 כף) קינמון טחון

8 גרם (1 כף) סודה לשתייה

150 גרם חמאה בטמפרטורת חדר

200 גרם (1 כוס פחות כ־3 כפות) מייפל

00 גרם (1/2 כוס) סוכר

150 גרם שמנת להקצפה

אופן ההכנה

מנפים קמח, תבלינים וסודה לשתייה לתוך קערת המיקסר, מוסיפים את יתר החומרים ומעבדים בעזרת וו גיטרה רק עד שמתגבש בצק. מוציאים מהקערה, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעתיים ועד לילה.

מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית תנור או שתיים בנייר אפייה. מרדדים את הבצק על משטח מקומח ליריעה דקה בעובי 1/2 ס"מ בעזרת מערוך מקומח. אם לא אופים את כל העוגיות יחד, מרדדים רק מחצית מהבצק ואת המחצית השנייה שומרים במקרר ומרדדים סמוך לאפייה.

קורצים עוגיות בעזרת קורצני עוגיות בצורות הרצויות ומניחים בתבנית במרווחים קטנים. אופים 8־10 דקות עד שהן מזהיבות.


ומה קוראים ליד הקפה?

הוגה על המדף

3 מדריכים שיעזרו לכם להבין, לאכול ולתרגל הוגה בבית



הוגה – סוד האושר של הדנים 

bosh wick gribildy pic

כיכב ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס תקופה ארוכה. מייק וייקינג המחבר הוא המנכ״ל של המכון לחקר האושר בקופנהגן שפורש בפני הקוראים את עקרונות החיים שעליהם מבוססת תרבות ההוגה, ומעניק עצות לניהול חיים מאושרים יותר.

266 עמ’, הוצאת מודן (תרגום נעה בן פורת),
כ־70 ש״ח




ScandiKitchen: Fika and Hygge

bosh wick gribildy pic

Bronte Aurell מציע יותר מ-60 מתכונים של עוגות ומאפים סקנדינביים לזמן הקפה. תמצאו בו פרקים המוקדשים לביסקוויטים, עוגיות, עוגות, לחמים ועוד.

176 עמ’, הוצאת Ryland, Peters & Small Ltd
כ־15 דולרים




Creative Haven - Happy Home: A Hygge Coloring Book

bosh wick gribildy pic

חסרה לכם אח בוערת? כולם עסוקים ואין לכם עם מי לשתות קפה? ספר הצביעה הזה מציע את כל הדימויים שייתכן שחסרים לכם במציאות וגם מסייע ליישם את ההוגה דרך הידיים - על ידי צביעה סבלנית שדורשת זמן ונחת.

64 עמ’, הוצאת Dover Publications
כ־6 דולרים